Meetapparatuur

Voor het meten van rekstrookjes zijn speciale meetsystemen benodigd. Deze meetsystemen beschikken onder andere over een stabiele voeding voor de rekstroken, een versterker om het signaal te versterken, een voltmeter en AD converter om het meetsignaal te meten en te digitaliseren, alsmede een schakeling met precisie weerstanden om brugconfiguraties als kwart en halvebrug te kunnen meten. Zie ook brugconfiguratie.

Er zijn diverse rekstrookmeetsystemen beschikbaar, zoals

-              Autolog 3000 data acquisitie systeem
-              Picas draaggolfsysteem
-              Strainbuster modulen.

Het Autolog 3000 systeem is een universeel multichannel meetsysteem met de voorziening om rekstrookmetingen uit te voeren in alle mogelijke rekstrook configuraties. Elke meetkaart heeft 6 onafhankelijk meetversterkers waarvoor de configuratie en meetsnelheid tot 1kHz afzonderlijk is in te stellen. Door gebruik van meerdere meetkaarten en/of behuizingen kunnen multichannel systemen worden gerealiseerd. Combinatie met het krachtige Autosoft softwareprogramma maakt het Autolog 3000 systeem een alleskunner op rekstrookgebied. En geeft de mogelijkheid tot onder andere rosette berekeningen en x,y grafieken.

Autolog

De Picas is een 2-kanaals draaggolf meetsysteem voor uitermate stabiele rekstrookmetingen in onder andere storingsgevoelige omgevingen. Ook geschikt voor het aansluiten van LVDT sensoren. Het Picas meetsysteem wordt voornamelijk gebruikt voor onderzoek waarbij zeer kleine rekstrookmeetsignalen dienen te worden gemeten. De Picas heeft een multifunctioneel display en functietoetsen voor snelle en duidelijke instellingen. Een analoge uitgang en USB interface zijn beschikbaar voor eventuele verdere data verwerking of opslag.

Picas

De Strainbuster is ideaal als er geen plaats is om een van bovenstaande rekstrook meetsystemen toe te passen. Via de CAN-bus kunnen de Strainbuster modulen op afstand worden gemeten. Door het plaatsen van de modulen naast of dichtbij het rekstrookje worden storingen en/of verliezen zoveel mogelijk beperkt. Elke module heeft 2 meetkanalen voor diverse rekstrook configuraties.

Strainbuster